Specialist in Vastgoed in Marbella

Een woning kopen

Het proces van de aankoop van een woning in Spanje is tegenwoordig veel eenvoudiger en transparanter dan veel mensen denken. Toch is het altijd aan te raden om een gerenommeerd advocatenkantoor te gebruiken met advocaten die uw taal spreken – wij kunnen zeer gerespecteerde bedrijven aanraden.

De woning reserveren

Als u een woning vindt die u wilt kopen zult u een aanbetaling moeten doen om deze van de markt te halen, terwijl uw advocaat de status van de woning controleert om ervoor te zorgen dat al het papierwerk op orde is en er geen uitstaande schulden zijn.

De aankoop afronden

Contante aankopen kunnen vanaf dit punt verder afgerond worden, maar als u financiering nodig hebt wordt er in de tussentijd een privé koopcontract getekend, en een verder percentage betaald van de aankoopprijs.

Zodra de financiering is geregeld tekenen de koper en verkoper en/of hun respectievelijke vertegenwoordigers de eigendomsakte bij de notaris, waarna de woning wordt geregistreerd onder uw naam bij het Kadaster en u officieel de bezitter bent.

Uw makelaar en advocaat zullen u door de stappen heen helpen, en kunnen ook helpen met het openen van bankrekeningen en gas, water en licht aanvragen onder uw naam.

Kosten koper

  • Juridische kosten – meestal tot 1% van de aankoopprijs
  • Notariskosten en kadastrale rechten – ongeveer 1%
  • Zegelrecht – 1,5% van de aankoopprijs
  • Plusvalía (vermogenswinstbelasting) – een variabele gemeentelijke belasting van toepassing op bestaande woningen die is gebaseerd op het verschil tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijke aankoopprijs – betaald door de verkoper
  • Overdrachtsbelasting (OVB) voor woningen die worden doorverkocht – 8% van de eerste 400.000 euro van de verkoopprijs, 9% van het bedrag tussen 400.000 en 700.000 euro en 10% van het bedrag daarboven. Een woning verkocht voor 800.000 euro zou dus 69.000 euro aan overdrachtsbelasting kosten, d.w.z. 32.000 + 27.000 + 10.000 euro
  • Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) op nieuwe woningen – 10%
  • Banken berekenen ook een variabele commissie voor hypotheken

In totaal bedragen de kosten koper momenteel ongeveer 12-15% van de aankoopprijs.